Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 11.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det kan være lett å løse ut skred i den vindtransporterte snøen, det finnes stedvis svake lag og det kan gå løssnøskred i sørhellinger.

Skredfarevurdering

Tidvis sterk vind fra NØ natt til søndag fraktet mye snø over i sør- og vestvendte leformasjoner. Det vil være lett for en skikjører å løse ut skred i de nye fokksnøflakene.

Flere steder er det rapportert om aktivitet på et vedvarende svakt lag av kantkorn fra litt lavere enn skoggrensa og oppover. Trolig er utbredelsen av dette laget begrenset til der hvor et mildvær i slutten av februar har dannet skare, og hvor det har vært stor temperaturgradient i snødekket i etterkant. Dette laget er trolig lett å påvirke der fokksnøflakene er myke og tynne. Over 900 moh regnes laget som mindre utbredt eller vanskeligere å påvirke.

Vær obs på at når solen titter frem kan det gå naturlig utløste skred i bratte sørvendte fjellsider. Unngå bratte sørvendte helninger når solen er på det sterkeste.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2019

Det har vært en del nysnø tilgjengelig for transport i regionen, og tidvis kraftig vind natt til søndag (10-15 m/s på Sjufjellet) vil ha fraktet snø over i S-vendte leformasjoner. Snøoverflaten fremstår som lett bundet til myke fokksnøflak i skogen, men der hvor vinden har tatt mer, kan det antas at flakene er noe hardere. Før helgen har det også blåst fra andre retninger, og lokale vindforhold har også lagt opp fokksnø i andre himmelretninger.

På Sjufjellet er det observert et massivt lag av kantkorn ganske høyt i snødekket. Laget et tykt og propagerer ikke veldig i stabilitetstester. Andre steder i regionen er det funnet lag av kantkorn rundt skarelaget fra 23. febr.

Lenger ned i snødekket kan det kanskje finnes dypere lag av kantkorn, men mildvær i slutten av februar nøytraliserte snødekket opp til ca 1000 moh.

Søndag ble det rapportert om et naturlig utløst str 2 (middels stort) skred i sydvendt terreng over normalveien opp til Sjufjellet. Det er også meldt inn langvarige drønn i nordvendt terreng ved Store Russetinden nord i regionen og drønn i skogen ved Kvanntinden nordvest i regionen. Felles for disse observasjonene er at de er observert mellom 350 og 650 moh.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2019

Oppholdsvær. Klarvær. Av og til nordøst frisk bris.

Mandag 11. mars 2019

Oppholdsvær. Delvis skyet. Stor usikkerhet i vindretning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS